oku bakayım!
HES'e PES!

Tortum iddianamesinden çevre kirliliği çıktı

Tortum’daki HES’çi şirket hakkında açılan davanın iddianamesinde şirketin sorumlu müdürü Kemal Karaköse’nin “kasten çevre kirliliğine sebep olmaktan” cezalandırılması istendi.

hesFİLİZ YAVUZ / BirGün

Erzurum’un Tortum ilçesi Bağbaşı beldesine HES yapmak isteyen şirket hakkında, aralarında Leyla Y.’nin de bulunduğu 19 kişi tarafından açılan davanın iddianamesi açıklandı. Cumhuriyet Savcısı Mevlüt Ceylan tarafından hazırlanan iddianamede şirketin sorumlu müdürü Kemal Karaköse’nin “kasten çevre kirliliğine sebep olmaktan” cezalandırılması istendi. İddianemede “Çalışmalar sırasında söz konusu şirketin gerekli tedbirleri almayarak çevreyi kirlettikleri 24 Mayıs 2012 ve 6 Eylül 2012 bilirkişi raporlarından anlaşıldığı, şüpheli şirketin Bağbaşı regülatörü ve HES projesi inşaat çalışmaları kapsamında oluşan atık malzemelerin, ilgili mevzuatlar ile belirlenmiş teknik usul ve eesaslara aykırı olarak izin/ onay alınmaksızın tedbirsiz olarak çevreye risk taşıyan dere yataklarına ve heyelan riski taşıyan bölgelere dökülmüş olması ve uyarılara rağmen bu atıkların kaldırılmaması fiilleri nedeniyle Çevre Kanunu’nda tanımlı olan Çevre Kirliliği’ne sebep olduğu…” ifadeleri kullanıldı.

ÇEVRE KANUNUNA MUHALEFET
Savcı Ceylan HES’in proje tanıtım dosyasını hazırlamak ve inşaatın bu dosyaya uygunluğunu kontrol etmekle görevli olan Erol Demirci hakkında ise “2872 Çevre Kanununa muhalefet” suçundan ceza verilmesini istedi. İddianamede “Erol Demirci’nin kesin olmayan veri ve varvayımlara göre hesaplama yapması nedeniyle proje tanıtım dosyasında hesaplanan hafriyat toprağı miktarı ile gerçekte meydana gelen miktar arasında çok büyük fark meydana geldiği dolayısıyla proje dosyasını hazırlarken yanlış yanıltıcı bilgi verdiği…” dendi. İddianame, Tortum Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

***
Kaçak HES’ler sürüyor

Antalya köylüleri Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu öncülüğünde sokağa çıktı. Platform adına açıklamayı okuyan Birsen Tanyeri, HES şirketlerinin daha şimdiden Gençler köyündeki topraklara yok pahasına el koyabilmek için acele kamulaştırma kararı çıktığını söyledi. Tanyeri “Şu ana kadar hiçbir HES şirketinin Antalya İl Özel İdaresinden ruhsat almadığını biliyoruz. HES’lerin santral ünitesinin yapılabilmesi için gerekli olan planların İl Genel Meclisi’nde onaylanmadığını da biliyoruz. Ama yetkililer kaçak HES inşaatları yapılmasına halen göz yummaktadırlar” dedi.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ
Mahkemelerin verdikleri kararların da hukuki değil siyasi olduğunu dile getiren Tanyeri, Antalya 2. ve 3. İdare Mahkemesi tarafından Gazipaşa’nın Çığlık, Manavgat’ın Gençler köyünde yapılan HES’lerle ilgili istenen bilirkişi raporlarının, mehkeme tarafından adeta yok sayıldığını ifade etti. Tanyeri şöyle devam etti: “Köylerimizi terk etmemiz isteniyor. Bizler, yüzyıllardır atalarımız gibi köylerimizde tarımla ve hayvancılıkla uğraşan köylüleriz. Su olmazsa köylerimizde yaşayamayacağımızı ve terk etmek zorunda bırakılacağımızı çok iyi biliyoruz. Ama biz asla köylerimizi terk etmeyeceğiz. Enerji elde etmek bahanesiyle sularımızın özel şirketlere kırkdokuz yıllığına satılmasına sessiz kalmayacağız.”

HES’E İPTAL 
Antalya’nın Akseki ilçesi Gümüşdamla köyünde yapılmak istenen HES projesiyle ilgili köylülerin açtığı dava sonuçlandı. Antalya 2. İdare Mahkemesi köylüleri haklı buldu ve Erenler Enerji’ye ait HES’in iptaline karar verdi.

About filizyavuz

gazeteci, doktora öğrencisi, çapulcu, ekoloji işlerine bakar / journalist, PHD student, I am chapulling, interested in ecology / periodista y estudiante de doctorado, estoy chapulendo, interesado ​​en la ecología

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum bırakın

E-mail yoluyla blogdan haber almak için lütfen takip ediniz.